Apríl

april1.4. je den, kdy má každý z nás dovoleno takřka vše! Ať je nám 5 nebo 50, vymyslíme si nějaký zlomyslný vtípek na svého kamaráda, sourozence nebo třeba šéfa v práci – potom stačí zakřičet jen „Apríl!“ a všechno je odpuštěno!

O původu aprílových žertíků toho není moc známo, existuje tak několik teorií, jak tento svátek vznikl. Velmi pravděpodobně jde o původem íránský svátek Sizdah Bedar a první zmínka o něm pochází z roku 536 př.n.l., autorem je mýtický král Jamšíd.
(V Českých zemích se pro srovnání apríl zmiňuje až v roce 1690 a zápis pochází od Bartoloměje Chrystellia z Prahy.)

Podle křesťanského výkladu apríl souvisí s narozeninami Jidáše, který se měl právě 1. dubna narodit. Protože zradil Krista, nesmí se tento den údajně věřit ničemu, co se řekne nebo stane.

Nejpravděpodobnější je však teorie o tom, že svátek vznikl jako reakce na změnu ročního období. Lidé se po umolousané a unavené zimě cítí nabití energií a tuto energii ze sebe dostávají skrz žertíky a mystifikace okolí.

Ve starých časech apríl spočíval v tom, že se často posílalo „oběti aprílu“ něco vypůjčit či něco zakoupit. Šlo samozřejmě o věci, které neexistovaly, např. vtipné semínko, komáří sádlo, zaječí peří, obecní nůžky a v neposlední řadě bublinky do vodováhy nebo mezery do žebříku.

A kdo se do aprílových žertíků zapojuje nejvíce dnes? Pro některé to možná bude překvapivé, ale v dnešní době to jsou právě média! Pravidelně se u nás i v zahraničí vypouštějí neuvěřitelné novinářské kachny i reportáže a pravidelně se také neuvěřitelné množství lidí nechá napálit. Koneckonců jste se mohli jedné takové kachny dočkat v našem úvodníku….;)
april2
Nejvydařenější kousek se povedl asi v roce 1998 v Americe. „Burger King“ ohlásil, že začne vyrábět burger „Left-Handed Whopper“ upravený zvlášť pro 32 miliónů amerických leváků. Reklama na tento burger tvrdila, že ingredience jsou stejné jako u obvyklého burgeru, ale posunuté o 180 stupňů. Tisíce Američanů se pak snažily koupit si burger pro leváky a praváci naopak při objednávce žádali výslovně hamburger „pravostranný“.
april1A jaký kousek si nachystáte vy?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *